RacketJunkie

VideoKanaal
VideoKanaal
Ga naar de inhoud
Sportdrankjes zin of onzin?

Je zult ze ongetwijfeld kennen: de sportdrankjes uit de  supermarkt. Allemaal beweren ze jouw sportprestaties en energielevel een boost te geven. Dat willen we natuurlijk allemaal wel! Helaas bevatten veel sportdranken (te) veel suiker en onnodige toevoegingen zoals  kleurstof en andere E-nummers.
Is het wel nodig om sportdrank te drinken? Simpel gezegd nee. Als je  gewoon genoeg water blijft drinken tijdens het sporten is er niets aan de hand. Het verschil tussen water en sportdrank ga je bij korte matige intensiteit (minder dan een uur) waarschijnlijk niet echt merken. Meer zinvol wordt het pas als je echt intensief 1 tot 1,5 uur sport.
Los van het feit of het nou wel of geen zin heeft, is het ook wel eens lekker om wat anders te  drinken dan water toch?

Verschillende soorten sportdrank
Sportdrank is niet hetzelfde als energiedrank zoals bijv. redbull. Met sportdrank bedoelen we de drankjes zoals Extran, Isostar enz.. Ze zijn te onderscheiden in 3 typen:
  • Hypotoon
  • Isotoon
  • Hypertoon
Deze dranken bevatten suikers en mineralen waardoor ze energie  leveren. Het onderscheid tussen deze soorten wordt gemaakt op basis van  de concentratie van deeltjes in het water. Deze deeltjes zijn in het geval van goede sportdrank vooral koolhydraten en mineralen. Daarnaast bevatten ze alle 3 ook elektrolyten, zoals oa. natrium (zout) die naast het hebben van  verschillende functies in ons lichaam er ook voor zorgen dat het vocht sneller wordt opgenomen door je lijf.

Hypotone sportdrank
Deze bestaat voornamelijk uit water en er zit een beetje  suiker in. Wanneer dit minder is dan 6 gram per 100 milliliter, is het  hypotoon. Doordat er  weinig suiker in zit, is hypotone sportdrank minder geschikt als energiedrank en meer bedoeld om het lichaam snel te voorzien van vocht tijdens het sporten.

Isotone sportdrank
In isotone sportdranken zit 6 tot 8 gram suiker per 100 milliliter en  heeft ongeveer dezelfde dichtheid als lichaamsvocht. Net als hypotone  sportdrank is isotone sportdrank ook vooral bedoeld om de vochtbalans op  peil te houden tijdens het sporten. Begin daarmee ook alvast kort voor het sporten. Doordat er iets meer suiker in zit,  levert het wel meer energie dan hyptone sportdrank.

Hypertone sportdrank
Van de 3 typen sportdranken bevatten deze het meeste suiker. Meer dan 8 gram per 100 milliliter. Door de hoeveelheid  koolhydraten wordt de drank minder snel opgenomen. Ze zijn hierdoor meer bedoeld om na het sporten de energievoorraad en vochtbalans aan te  vullen.

Maak zelf sportdrank!
Om meer controle te houden over de inhoud van de sportdrank kun je ze  het beste zelf maken. Zo heb je meer controle over de suikers,  vitamines en mineralen. Bovendien zitten er in zelfgemaakte sportdrank geen E-nummers. Klik hier voor de recepten van de drie soorten sportdrank of bekijk het 3de filmpje hieronder.
Welke sportdrank neem je wanneer?
Sportdrankjes prestatie verbeterend? (Universiteit van Nederland)
Maak zelf een gezonde sportdrank
Laatste wijziging:
21-5-2024
Terug naar de inhoud