RacketJunkie

VideoKanaal
VideoKanaal
Ga naar de inhoud
Energierepen zinvol?

Voedingspreparaten en supplementen, waaronder sportrepen, zijn populair onder sporters.
Ze  zijn verkrijgbaar in allerlei smaken, formaten en samenstellingen. In  veel sportkantines en sportscholen worden sportrepen verkocht. Ook in de supermarkt en via  internet is er een groot aanbod.
De vraag is echter: verbetert een sportreep ook de sportprestatie?
Sportrepen leveren over het algemeen veel energie (calorieën of kcal),  voornamelijk door aanwezigheid van koolhydraten ofwel suiker. Één reep  van 50 gram kan al zo'n 200 calorieën (kcal) bevatten. Sportrepen zijn  vaak verrijkt met vitaminen en mineralen. Qua vetgehalte zijn de  sportrepen voordelig. Ze bevatten minder vet dan de normale repen en  candybars.
Iedere sportreep heeft een andere voedingswaarde. Bekijk  het etiket om na te gaan hoeveel energie de sportreep bevat en welke  voedingsstoffen erin zitten. Het beste kan je kiezen voor een energiereep welke per 100 gram, 50 gram koolhydraten bevat. Let daarnaast op het vetgehalte in de reep en de aanwezige 'slechte' verzadigde vetten en transvetten. Kies bij voorkeur een energiereep,  welke per 100 gram minder dan 3 gram vet bevat.

Gebruik sportrepen
Een gezond voedingspatroon levert over het algemeen al de benodigde  energie/calorieën en voedingsstoffen, welke een sporter nodig heeft. Dit  zou betekenen dat de sportreep niet echt noodzakelijk is.
Toch  kunnen voedingspreparaten en/of supplementen, waaronder de sportreep, in  sommige situaties zinvol zijn. Vooral dan bij een langdurige sportieve  inspanning, waarbij de koolhydraatvoorraad (glycogeenvoorraad) van het  lichaam na ongeveer anderhalf uur verbruikt is.
Sportrepen kunnen in deze gevallen zorgen voor het leveren van extra energie in de vorm van koolhydraten, waardoor een te lage bloedsuikerspiegel, prestatieverlies  en/of een hongerklop wordt voorkomen.
Wanneer je als sporter weinig  tot geen eetlust hebt of wanneer je geen tijd hebt voor een maaltijd,  kan je ook een sportreep tot je nemen. Een sportreep kan in zo'n  situatie een goede aanvulling zijn op de normale voeding of ze kunnen  als maaltijdvervanger worden gezien.

Voor, tijdens en na de inspanning
Voorafgaand aan een sportieve inspanning kunnen sportrepen zorgen  voor energie en een hoge koolhydraat- ofwel glycogeenvoorraad in de  spieren. Wanneer je gebruik wilt maken van sportrepen voor de sportieve  activiteit, kies dan een reep met een hoog koolhydraatgehalte.
Tijdens de inspanning (langer dan anderhalf uur) is het raadzaam om  koolhydraten aan te vullen, ook om het honger gevoel tegen te gaan. Een  sportreep kan hiervoor zorgen. Je kan uiteraard ook kiezen voor een  koolhydraatrijk product, zoals bijvoorbeeld een banaan of krentenbol.
Na de inspanning kunnen sportrepen, met koolhydraten en eiwitten, invloed hebben op het herstel. In deze fase zijn recovery-repen of proteïnerepen de beste keus. De energie, ofwel de koolhydraat-/glycogeenvoorraad en de eiwitvoorraad wordt door het eten  van zo'n reep aangevuld.

Normale voeding
Zoals al eerder benoemd, levert normale voeding voldoende energie en  voedingsstoffen om een sportieve inspanning te kunnen leveren.
Met voedingsstoffen worden koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen, mineralen en vocht bedoeld.

Naast  basisvoeding is het zinvol om aandacht te besteden aan sportspecifieke  voeding. Hiermee wordt de planning van voeding rondom een inspanning  bedoeld.
Tot ongeveer twee uur voor een sportieve inspanning kan je  een hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch, avondmaaltijd) gebruiken. Tot ongeveer een uur voor een inspanning is het verstandig om een licht  verteerbaar tussendoortje met voldoende energie te eten. Denk dan  bijvoorbeeld aan een eierkoek, ontbijtkoek, krentenbol, banaan, boterham  met kaas of jam, magere yoghurt of een appel.
Wanneer je sportieve  inspanning langer dan anderhalf uur duurt, is het verstandig om tijdens  de sportprestatie te eten. Zojuist genoemde voorbeeldproducten, kunnen  ook in deze fase gebruikt worden.
Daarnaast is het belangrijk om het vocht aan te vullen. Zowel voor,  tijdens als na een sportieve inspanning. Voor een sneller herstel, is  het verstandig om binnen twee uur na het sporten een hoofdmaaltijd te  gebruiken. Op deze manier vul je de verbruikte energie en  voedingsstoffen weer aan. Gebruik van vette maaltijden of vette  tussendoortjes na een inspanning is niet aan te raden voor een snel  herstel. Onder andere patat, chocola, chips blijft te lang in de maag  aanwezig, waardoor het herstel wordt belemmerd.
De sportvoedings-piramide toont aan dat de normale basisvoeding en  sportspecifieke voeding voor het grootste deel van invloed is op de  sportprestatie. Alleen in eerder genoemde situaties kunnen de  sportvoedingssupplementen iets bijdragen.

Prijs
Wanneer je kijkt naar de prijs, is het ook verstandig om gebruik te maken van normale voeding.
Sportrepen zijn te koop in alle soorten en maten, maar zijn relatief gezien erg  duur. Ze zijn verkrijgbaar tussen de € 1.- en € 2.50 per stuk.

Conclusie
Basisvoeding en sportspecifieke voeding levert normaal gesproken  voldoende energie en voedingsstoffen. In bepaalde situaties, kan een  sporter baat hebben bij het nuttigen van een sportreep.
Mijn advies:
Streef naar een gezond voedingspatroon en haal daar alles uit. Op die manier heb je ook nog eens geld bespaard! ;)
Hebben sporters meer vitamines en mineralen nodig?
Verbeteren van sportprestaties met voeding (Voedingscentrum)
Sport en voeding (lezing door Janneke Pieterson)
Laatste wijziging:
25-7-2024
Terug naar de inhoud