RacketJunkie

VideoKanaal
VideoKanaal
Ga naar de inhoud
Een gezonde verslaving?

bigorexia of gewoon super fanatiek. .. ..
Wie is de junkie?
Lastig te bepalen voor jezelf vermoedelijk. Zelf ben ik opgegroeid met heel veel sport. Na een lange atletiekperiode als atleet en later als jeugdtrainer (1984 - 2009) heeft squashen sinds 1988 altijd wel een speciale plek in mijn sportleven. In 2008 heb ik het Squash Trainers 2 certificaat gehaald, maar behalve af en toe een les of training geven eigenlijk weinig mee gedaan. Zelf spelen heeft toch mijn voorkeur.. Uiteindelijk vanaf 2015 meer squashles -en training gaan geven.
Begin 2017 ben ik naast squash ook padel gaan spelen. Aanvankelijk wat aarzelend of het wel de spanning en intensiteit van squash kan evenaren. In eerste instantie was dat niet mijn ervaring. Naarmate ik het spel technisch en tactisch meer begreep ben ik er ook zeker verslaafd aan geraakt.  Om nog meer van Padel te weten te komen heb ik eind 2019 via de Nederlandse Padel Bond de trainers opleiding gevolgd. Dit onder begeleiding van oud-nationaal teamcoach Norberto Nesi . Norberto is een zeer ervaren padeller afkomstig uit Argentinië die in zijn Engels-Nederlands-Spaanse bewoording alles perfect kan uitleggen. In juni 2021 de cursus succesvol afgsloten via de KNLTB met het diploma Padel Leraar A.
Inmiddels is het een bijna dagelijks ritueel om padel en squash afwisselend te spelen. In dat opzicht zou de term racketjunkie wel passend zijn.

Gezond bezig of obsessie?
Dat is de vraag.  Sporten vermindert de kans op hart- en vaatziektes en zorgt voor ontspanning. Maar teveel sporten kan ook "slecht" voor je zijn. Bij een sportverslaving in het algemeen (ook wel bigorexia genoemd) beheersen excessief trainen,  calorieën verbranden, voeding en vooral endorfine je dagen. Maar al dat  sporten is tegelijkertijd ook een aanslag op je lichaam. Af en toe is even een dag rust nemen zeker zo goed voor het herstel. En zoals bij  de meeste dingen, te veel van het goede is niet goed meer.
Ook als racketjunkie heb je dat verlangen om steeds beter, sneller, perfecter en foutlozer te worden. Met het uiteindelijke doel de wedstrijd te winnen en dat kan wel eens een obsessie worden.

Gevaren
Er zitten dus gevaren aan te veel en te intens sporten. Je kunt je lichaam namelijk letterlijk kapot sporten.
Sportarts Don de Winter zegt hierover het volgende:
"Als een bodybuilder maar ongecontroleerd doorgaat, gaan pezen en aanhechtingen van spieren kapot in de knieën en schouders. Bij hardlopers  gebeurt hetzelfde bij het kraakbeen in de enkels, knieën en heupen. Ook kan de achillespees chronisch ontstoken raken. Kortom, je sloopt onderdelen van je lichaam.
Bovendien gaat een sportverslaving ook ten koste van je sociale leven.
Geleidelijk schuiven sportverslaafden hun werk, vrienden en familie steeds vaker aan de kant om te kunnen  trainen."

Matig sporten is beter
Een recent onderzoek onder 1,1 miljoen Britse vrouwen toont aan dat gematigd bewegen meer gezondheidsvoordelen geeft dan intens sporten. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford registreerden het bewegingspatroon en de incidentie van hartproblemen onder de ruim 1.1 miljoen vrouwen over een periode van negen jaar.  Het bleek dat de vrouwen die een aantal keer per week activiteiten van gematigde intensiteit ondernamen, zoals tuinieren, wandelen en huishoudelijke klusjes, 17 tot 19% minder kans hadden op verschillende hartproblemen.
Opvallend was echter dat het positieve effect van regelmatig bewegen niet meer toenam naarmate de vrouwen meer of intensere lichamelijke activiteiten ondernamen. De vrouwen die zwaardere sporten deden bereikten het grootste positieve effect wanneer ze maar twee tot drie keer per week sporten. Sterker nog, meer dan twee tot drie keer per week intens sporten leek zelfs het risico op hartproblemen te vergroten. Vrouwen die de voorkeur gaven aan lichtere lichamelijk activiteiten konden beter vier tot zes keer per week zich in het zweet werken om het risico op hart- en vaatziektes zo veel mogelijk te beperken. Dit onderzoek geeft aan dat regelmatig bewegen en sporten goed voor je is,  maar dat te intens en te zwaar bewegen een averechts effect kan hebben.

Signalen
Ben je bang dat je zelf misschien een sportverslaving hebt? Beantwoord dan onderstaande vragen voor jezelf eens. Meer dan 6x een ja, dan zit je aardig tegen een verslaving aan.
  • Train je dagelijks of meerdere keren per dag?
  • Ga je steeds meer en langer sporten?
  • Wil je fysiek altijd grenzen verleggen?
  • Voel je je euforisch na een training?
  • Zeg je afspraken, feestjes of werk af om te gaan sporten?
  • Voel je je 'incompleet' als je een dag niet gesport hebt?
  • Breng je je dagelijkse porties voeding in calorieën terug als je een training hebt moeten missen?
  • Weeg jij je elke dag?
  • Ben je vaak bezorgd om je lichaam en uiterlijk?
  • Beoordeel jij anderen op hun lichamelijke vorm?

Bronnen: Armstrong MEG,  Green J, Reeves GK, et al. (2015). Frequent physical activity may not  reduce vascular disease risk as much as moderate activity: Large  prospective study of UK women. Circulation.
Laatste wijziging:
3-9-2024
Terug naar de inhoud